Sposób przygotowania:
Zwykły pszenny chleb na zakwasie
Pierwszego dnia rano należy wyciągnąć zakwas z lodówki i go dokarmić. Wieczorem można nastawić zaczyn: wymieszać po 150 g wody i mąki żytniej żurkowej oraz 50 g zakwasu. Przykryć folią i odstawić na całą noc.Następnego dnia, do zaczynu dodać wodę i oliwę, sól, zamieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę (lub do czasu gdy chleb ładnie wyrośnie).Następnie w kubeczku roztrzepać żółtko z łyżką wody. Posmarować delikatnie wierzch chleba. Posypać słonecznikiem (lub innymi ziarnami).Tak przygotowany chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć 210 i piec jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.