Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree
Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć ją folią spożywczą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Najlepiej jest to zrobić w robocie z końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę nakryć lnianą ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny. W połowie rośnięcia ciasto odgazować. Wyrośnięte ciasto ponownie odgazować i przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki o wymiarach 11x30 cm. Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na którego dno wrzucić pół szklanki kostek lodu. Piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec dalsze 30 minut. Upieczony chleb studzić na kratce kuchennej.
zbysiowa
Alex_M
anemon
misia5
anemon
Piekłam ten chleb już kilka razy i za każdym razem znika błyskawicznie.