SUPERPRZEPIS

Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree

  • 5
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree

Bardzo smaczny chleb, delikatny i z regularnymi małymi dziurkami. Dyniowe puree sprawia, że jest mniej kaloryczny i dużo dłużej zachowuje świeżość.

Składniki:

Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree

 

  • ZACZYN:
  • mąka pszenna typ 750 – 125 g
  • żytni zakwas – 140 g
  • woda – 100 ml

 

  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • cały zaczyn
  • mąka pszenna typ 750 – 450 g
  • gęste puree z dyni – 100 g
  • woda – 150 ml
  • sól – 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree
Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć ją folią spożywczą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Najlepiej jest to zrobić w robocie z końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę nakryć lnianą ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny. W połowie rośnięcia ciasto odgazować. Wyrośnięte ciasto ponownie odgazować i przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki o wymiarach 11x30 cm. Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na którego dno wrzucić pół szklanki kostek lodu. Piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec dalsze 30 minut. Upieczony chleb studzić na kratce kuchennej.