zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ptysie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ptysie nadają się na każdą okazję.

Ptysie

Składniki:

Ptysie

 

  • mąki, 6 dag margaryny, 4 jaja, 3/4 szklanki wody, pół łyżeczki soli, tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Ptysie
Zagotować wodę z margaryną i solą, wsypywać mąkę, gotować ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Odstawić do przestygnięcia. Do lekko ostudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku wyrabiając łyżką aż masa będzie pulchna i szklista. Blachę posmarować tłuszczem. Ciasto układać łyżką lub wyciskać szprycą na blachę w dość dużych odstępach. Piec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 20-30 minut. Po ostudzeniu przekroić i napełnić bitą śmietaną, kremem lub innym nadzieniem. Smacznego

Tagi:

ciastka ptysie