Sposób przygotowania:
Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone
Wodę wlewamy do garnka dodajemy szczyptę soli , masło i gotujemy. Do gotującej się wody z masłem przesiewamy przez sitko mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita. Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek.
Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie wbijamy kolejno po jajku, dokładnie miksujemy, pamiętając o tym, że kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką. Następnie wyciskamy porcje ciasta wielkości ciut większej od orzecha włoskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.
Krem śmietankowo serowy:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem, następnie łączymy z serkiem mascarpone.
Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Rada;
Jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy, który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem.
Ptysie możemy napełniać różnymi innymi , ulubionymi kremami np. kremem budyniowym z mascarpone .
Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie wbijamy kolejno po jajku, dokładnie miksujemy, pamiętając o tym, że kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką. Następnie wyciskamy porcje ciasta wielkości ciut większej od orzecha włoskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.
Krem śmietankowo serowy:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem, następnie łączymy z serkiem mascarpone.
Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Rada;
Jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy, który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem.
Ptysie możemy napełniać różnymi innymi , ulubionymi kremami np. kremem budyniowym z mascarpone .