BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ptysie przygotowałam na spotkanie rodzinne. Zrobiłam je nie za duże, aby były podzielne. Ptysie wyszły bardzo pyszne, śmietana połączona z serkiem mascarpone to dla moich wnuków najlepsze nadzienie, które uwielbiają. Wnuki ucieszone.

Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone

 

  • Ciasto na ptysie;
  • masło lub margaryna 250 g,
  • mąka pszenna 2 szkl( około 500 g),
  • woda 2 szkl. + szczypta soli,
  • jajka 6 (jak mniejsze to 7),
  • Masa śmietankowo - serowa
  • śmietana kremówka 30 % 600 ml,
  • serek mascarpone 400 g,
  • cukier puder 3 łyżki. + do oprószenia ptysi,

Sposób przygotowania:

Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone
Wodę wlewamy do garnka dodajemy szczyptę soli , masło i gotujemy. Do gotującej się wody z masłem przesiewamy przez sitko mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita. Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek.

Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie wbijamy kolejno po jajku, dokładnie miksujemy, pamiętając o tym, że kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką. Następnie wyciskamy porcje ciasta wielkości ciut większej od orzecha włoskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.

Krem śmietankowo serowy:

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem, następnie łączymy z serkiem mascarpone.

Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.



Rada;

Jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy, który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem.

Ptysie możemy napełniać różnymi innymi , ulubionymi kremami np. kremem budyniowym z mascarpone .
Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone
Wodę wlewamy do garnka dodajemy szczyptę soli , masło i gotujemy
Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone
Do gotującej się wody z masłem przesiewamy przez sitko mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita
Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone
Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie wbijamy kolejno po jajku, dokładnie miksujemy
Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką. Następnie wyciskamy porcje ciasta wielkości ciut większej od orzecha włoskiego na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia
Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.
Mini ptysie z bitą śmietana i z mascarpone
Po upieczeniu i wystudzeniu nadziewamy śmietaną z mascarpone i obsypujemy cukrem pudrem