kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Ptysie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zagotować wodę z margarynę i solą, wsypywać mąkę, gotować ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia.

Ptysie

Składniki:

Ptysie

 

  • mąka 3/4 szkl
  • margaryna 6 dag
  • jaja 4 szt
  • woda 3/4 szkl
  • sól 1/2 łyżeczki
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Ptysie
Zagotować wodę z margarynę i solą, wsypywać mąkę, gotować ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Odstawić do przestygnięcia. Do lekko ostudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku wyrabiając łyżką aż masa będzie pulchna i szklista.

Blachę posmarować tłuszczem. Ciasto układać łyżką lub wyciskać szprycą na blachę w dość dużych odstępach. Piec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 20-30 minut. Po ostudzeniu przekroić i napełnić i bitą smietaną lub śmietaną.

Tagi:

ciastka ptysie