Sposób przygotowania:
Ptysie
Zagotować wodę z margarynę i solą, wsypywać mąkę, gotować ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Odstawić do przestygnięcia. Do lekko ostudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku wyrabiając łyżką aż masa będzie pulchna i szklista.
Blachę posmarować tłuszczem. Ciasto układać łyżką lub wyciskać szprycą na blachę w dość dużych odstępach. Piec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 20-30 minut. Po ostudzeniu przekroić i napełnić i bitą smietaną lub śmietaną.
Blachę posmarować tłuszczem. Ciasto układać łyżką lub wyciskać szprycą na blachę w dość dużych odstępach. Piec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 20-30 minut. Po ostudzeniu przekroić i napełnić i bitą smietaną lub śmietaną.