misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Mazurek z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kruche ciasto, do tego aromatyczny i aksamitny czekoladowy krem to idealne połączenie w świątecznym mazurku. Takie ciasto będzie doskonałą dekoracją świątecznego stołu.

Mazurek z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Mazurek z kremem czekoladowym

 

 

  • Krem czekoladowy:
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła

 

  • Dodatkowo:
  • kolorowe posypki
  • kolorowe jajeczka
  • masa marcepanowa

Sposób przygotowania:

Mazurek z kremem czekoladowym
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło lub margarynę oraz żółtka. Szybko zarabiamy ciasto, które po owinięciu w folię spożywczą wkładamy do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i ciasto nakładamy na formę wysmarowaną i wysypaną mąką. Ciasto dociskamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Nadmiar ciasta odcinamy. Pieczemy w temp. 180 st. do uzyskania złotego koloru. Upieczone studzimy.

Śmietanę podgrzewamy. Do gorącej dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekolady oraz masło. Odstawiamy na 3 minuty po czym dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Powstały krem studzimy. Zimny krem dajemy do upieczonego korpusu. Wierzch

wyrównujemy. Na górze układamy dekoracje. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Mazurek z kremem czekoladowym
Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto
Mazurek z kremem czekoladowym
Ze składników szybko zarabiamy gładkie ciasto
Mazurek z kremem czekoladowym
Formę na mazurek dokładnie smarujemy tłuszczem
Mazurek z kremem czekoladowym
Wnętrze foremki oprószamy mąką, której nadmiar strząsamy
Mazurek z kremem czekoladowym
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Mazurek z kremem czekoladowym
Ciasto pieczemy na złoty kolor
Mazurek z kremem czekoladowym
Śmietanę podgrzewamy
Mazurek z kremem czekoladowym
Dodajemy czekoladę
Mazurek z kremem czekoladowym
Dodajemy masło
Mazurek z kremem czekoladowym
Dokładnie mieszamy
Mazurek z kremem czekoladowym
Kremem napełniamy upieczony korpus
Mazurek z kremem czekoladowym
Schłodzony krem dowolnie dekorujemy