misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Mazurek z kajmakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kruche ciasto, do tego aksamitny kajmak i kolorowe dekoracje. Taki mazurek to świetna dekoracja świątecznego stołu.

Mazurek z kajmakiem Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Mazurek z kajmakiem

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła lub margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g bardzo drobnego cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • szczypta soli

 

  • Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej
  • kolorowe posypki
  • kolorowe jajeczka
  • masa marcepanowa

Sposób przygotowania:

Mazurek z kajmakiem
Składniki na ciasto zarabiamy. Powstałe ciasto owijamy w folię spożywczą i dajemy na 3 godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Za pomocą foremki wykrawamy okręgi, którymi wylepiamy foremki posmarowane i wysypane mąką. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 st. do uzyskania złotego koloru. Upieczone studzimy. Masę kajmakową dokładnie mieszamy i wypełniamy nią ostudzone korpusy. Masą marcepanową oraz kolorowymi posypkami i jajeczkami dekorujemy wierzch każdego mazurka.
Mazurek z kajmakiem
Ze składników zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Mazurek z kajmakiem
Foremki dokładnie smarujemy miękkim tłuszczem
Mazurek z kajmakiem
Foremki dokładnie oprószamy mąką, a jej nadmiar strząsamy
Mazurek z kajmakiem
Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy okręgi
Mazurek z kajmakiem
Ciastem wylepiamy foremki
Mazurek z kajmakiem
Ciasto nakłuwamy widelcem
Mazurek z kajmakiem
Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach
Mazurek z kajmakiem
Masę kajmakową dokładnie mieszamy
Mazurek z kajmakiem
Masą napełniamy korpusy
Mazurek z kajmakiem
Mazurki dowolnie dekorujemy