Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Do gorącego mleka dajemy masło i odstawiamy do jego rozpuszczania i ostudzenia.
Do wysokiej miski przesiewamy obie mąki, szczyptę soli oraz cukier puder. Wlewamy zaczyn (jego składniki dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajko i żółtka oraz ostudzone mleko z masłem. Zarabiamy ciasto z wierzchu oprószamy niewielką ilością mąki i odstawiamy do podwojenia objętości.
Jabłka obieramy i dzielimy na mniejsze części. Posypujemy cukrem oraz cynamonem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przygotowane wcześniej jabłka. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 170 st. przez około 65 minut.
Do wysokiej miski przesiewamy obie mąki, szczyptę soli oraz cukier puder. Wlewamy zaczyn (jego składniki dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajko i żółtka oraz ostudzone mleko z masłem. Zarabiamy ciasto z wierzchu oprószamy niewielką ilością mąki i odstawiamy do podwojenia objętości.
Jabłka obieramy i dzielimy na mniejsze części. Posypujemy cukrem oraz cynamonem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przygotowane wcześniej jabłka. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 170 st. przez około 65 minut.