SUPERPRZEPIS

Ptysie z bita śmietaną wg Milutkiej

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Ptysie z bita śmietaną wg Milutkiej Więcej zdjęć (3)

Ptysie na słodko jako deser do kawusi.

Składniki:

Ptysie z bita śmietaną wg Milutkiej

 

 

  • Krem:
  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 1 łyżka rumu

Sposób przygotowania:

Ptysie z bita śmietaną wg Milutkiej
Ciasto: Wodę zagotowujemy z odrobiną soli i masłem ,gdy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i mieszamy energicznie drewnianą łyżką zmniejszyć płomień i ucierać aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka . Zestawiamy z ognia i studzimy. Po ostygnięciu wbijamy po jednym jajku i cały czas miksujemy aż wbijamy wszystkie jajka. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki łyżką można też przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną pergaminem.Układać w odstępach około 4 cm ponieważ ptysie bardzo wyrastają . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210* i pieczemy około 20 min. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia bo ptysie opadną .Wystudzone i upieczone przekrawać na pół i przekładać masę śmietanową. 



Nadzienie: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder ,fiksy do śmietany a następnie wlewamy rum miksujemy około 1 min i tak przygotowaną masą przekładać ptysie. Można na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Ptysie z bita śmietaną wg Milutkiej
z wody mąki i margaryny lub masła gotujemy ciasto
Ptysie z bita śmietaną wg Milutkiej
łyżką lub szprycą formujemy kulki z ciasta i pieczemy około 20 min