Sposób przygotowania:
Ptysie z bita śmietaną wg Milutkiej
Ciasto: Wodę zagotowujemy z odrobiną soli i masłem ,gdy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i mieszamy energicznie drewnianą łyżką zmniejszyć płomień i ucierać aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka . Zestawiamy z ognia i studzimy. Po ostygnięciu wbijamy po jednym jajku i cały czas miksujemy aż wbijamy wszystkie jajka. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki łyżką można też przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną pergaminem.Układać w odstępach około 4 cm ponieważ ptysie bardzo wyrastają . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210* i pieczemy około 20 min. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia bo ptysie opadną .Wystudzone i upieczone przekrawać na pół i przekładać masę śmietanową.
Nadzienie: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder ,fiksy do śmietany a następnie wlewamy rum miksujemy około 1 min i tak przygotowaną masą przekładać ptysie. Można na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Nadzienie: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder ,fiksy do śmietany a następnie wlewamy rum miksujemy około 1 min i tak przygotowaną masą przekładać ptysie. Można na koniec oprószyć cukrem pudrem.
-Natka-
2milutka
Po ptysiach ani śladu Natko:))) Dziś zapraszam do mnie na syty "kociołek głodomora":))))