13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Ptysie z Kremem Karpatkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najlepsze są na drugi dzień jak się przegryzą ;)

Ptysie z Kremem Karpatkowym

Składniki:

Ptysie z Kremem Karpatkowym

 

 

  • KREM
  • 900 ml mleka
  • 100g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z Kremem Karpatkowym
CIASTO
Wodę z masłem i szczyptą cukru oraz soli zagotować (aż masło się rozpuści), dodać całą mąkę. Mieszać na malutkim ogniu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z palnika. Przestudzić je, a następnie ucierać, dodając kolejno jajka Razem z ostatnim jajkiem dodać proszek do pieczenia. Blachę wyścielić pergaminem, nałożyć na niej kopczyki ciasta, zachowując między nimi dość duże odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C piec przez 20 minut, a następnie temperaturę należy zmniejszyć do 150°C stopni i piec jeszcze około 10 minut na złoty kolor. Gorące ptysie przekroić w poprzek na pół i ostudzić, następnie napełnić kremem.
KREM
Proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami mleka i cukrem pudrem, resztę mleka zagotować. Zdjąć na chwilę z ognia, wlać budyń, wymieszać. Gotować jeszcze minutę, przełożyć do miski i wystudzić mieszając. W misce rozetrzeć masło i żółtka. Ostudzony budyń dodawać po łyżce do miski z masłem. Całość miksować przez 3 minuty.