SUPERPRZEPIS

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek

Pięknie wyglądające ciasto przygotowane z myślą o walentynkach. Urozmaicona szarlotka o kruche serduszka. Jabłka krojone w kostkę nadają ciastu innego smaku. Polecam taką szarlotkę.

Składniki:

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • różowy lub czerwony barwnik spożywczy w proszku według uznania

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek

Wykonanie ciasta:

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek
Z podanych składników wykonujemy ciasto jane i kolorowe.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części ciasta dajemy barwnik spożywczy i dokładnie zagniatamy. Barwnik można rozpuścić w odrobinie zimnej wodzie i wtedy dodać do ciasta, łatwiej i równomiernie się zagniecie.

Do pieczenia:

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek
Ciasto jasne wałkujemy i wykładamy do tortownicy.

Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

Wykonanie nadzienia:

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek
Nastepnie przygotowujemy nadzienie, ktore dajemy na ciasto.

Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem waniliowym i cynamonem.

Serduszka:

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek
Następnie ciasto rózowe wałkujemy i wycinamy serduszka.

Różowe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, następnie foremką wykrawamy ciasteczka serduszka i układamy je na jabłkach.

Pieczenie:

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek
Ciasto pieczemy do zrumienienia. I studzimy po upieczeniu.

Następnie ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Podanie:

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek
Nastepnie wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 23 cm.
Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.