gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ptysie z masą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo dobry deser, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Nie są wcale słodkie, bo ciasto nie zawiera cukru, więc na pewno warto.

Ptysie z masą truskawkową

Składniki:

Ptysie z masą truskawkową

CIASTO:

KREM:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie)
  • 2 opakowanie śmietan fix
  • 15 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ptysie z masą truskawkową
CIASTO:

Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę przesiać przez sito do gotującej się wody z margaryną i wymieszać. Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimne, dodać jajka i zmiksować.

Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na wysmarowaną brytfannę wyciskać nieduże porcje ciasta. Mogą być pełne kółka, puste kółka lub podłużne. Piec w piekarniku w 190 st. przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

KREM:

Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki zmiksować mikserem, dodać do śmietany i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem.

U mnie ptysie niestety nie wyrosły tak, jakbym tego chciała, dlatego złączyłam ze sobą oba i przełożyłam masą. Jeśli Wasze ptysie wyrosną najlepiej przekroić je wzdłuż i przełożyć kremem.

Tagi:

ciastka