KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Domowe ptysie z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne domowe ptysie z bitą śmietaną z ciasta ptysiowego. Niezbyt słodkie w sam raz dla zwolenników mniej słodkich deserów.

Domowe ptysie z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe ptysie z bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Domowe ptysie z bitą śmietaną
Przygotować blachy - natłuścić i obsypać odrobinę mąką. Jajka sparzyć wrzątkiem. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać margarynę i sól. Ogrzać do wrzenia. Wsypać mąkę do zaparzenia i szybkimi ruchami wymieszać ją z powstałym płynem, aby nie dopuścić do powstania grudek. Mieszaninę ogrzewać przez 3 - 6 minut, aż masa zrobi się gładka i zacznie odchodzić od ścian, mieszać i nie przypalić. Zaparzoną mąkę miksować mikserem na wolnych obrotach około 15 minut. Do ochłodzonej masy dodawać po jednym jajku, miksować do momentu aż powstanie jednolita masa. Z gotowego ciasta ptysiowego formować korpusy - rękawem cukierniczym nakładając ciasto do woreczka i wyciskać na blachę lub dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie - urywając kawałek ciasta i wykładać na blachę. Piec około 30 minut w temperaturze 200 - 220 stopni. Cukier biały zmielić w młynku na cukier puder. Przygotować bitą śmietanę: do miski wlać 1 szklankę zimnej wody i wsypać zawartość 2 opakowań śmietany śnieżki, miksować na najwyższych obrotach miksera. Upieczone korpusy ptysiów ostudzić, przekroić na pół. Na ochłodzone ciasto wykładać bitą śmietanę. Wierzch każdego ptysia posypać cukrem pudrem.
Domowe ptysie z bitą śmietaną
Pierwszy krok - stopić margarynę w wodzie
Domowe ptysie z bitą śmietaną
Mąka wsypana teraz tylko ogrzewać, zaparzać i uważać aby nie przypalić
Domowe ptysie z bitą śmietaną
Jedno jajko, drugie jajko, trzecie jajko
Domowe ptysie z bitą śmietaną
Moje korpusy z ciasta ptysiowego formowane dłońmi