Sposób przygotowania:
Domowe ptysie z bitą śmietaną
Przygotować blachy - natłuścić i obsypać odrobinę mąką. Jajka sparzyć wrzątkiem. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać margarynę i sól. Ogrzać do wrzenia. Wsypać mąkę do zaparzenia i szybkimi ruchami wymieszać ją z powstałym płynem, aby nie dopuścić do powstania grudek. Mieszaninę ogrzewać przez 3 - 6 minut, aż masa zrobi się gładka i zacznie odchodzić od ścian, mieszać i nie przypalić. Zaparzoną mąkę miksować mikserem na wolnych obrotach około 15 minut. Do ochłodzonej masy dodawać po jednym jajku, miksować do momentu aż powstanie jednolita masa. Z gotowego ciasta ptysiowego formować korpusy - rękawem cukierniczym nakładając ciasto do woreczka i wyciskać na blachę lub dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie - urywając kawałek ciasta i wykładać na blachę. Piec około 30 minut w temperaturze 200 - 220 stopni. Cukier biały zmielić w młynku na cukier puder. Przygotować bitą śmietanę: do miski wlać 1 szklankę zimnej wody i wsypać zawartość 2 opakowań śmietany śnieżki, miksować na najwyższych obrotach miksera. Upieczone korpusy ptysiów ostudzić, przekroić na pół. Na ochłodzone ciasto wykładać bitą śmietanę. Wierzch każdego ptysia posypać cukrem pudrem.