bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Ptysie z kremem truskawkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Chodziły za mna ptysie, wiec postanowiam wziać byka za rogi i je w końcu zrobic.

Ptysie z kremem truskawkowym

Składniki:

Ptysie z kremem truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem truskawkowym
Ciasto na ptysie wg Goplany z MG. Ukłony w jej stronę.

Wodę i masło zagotować. Wyłaczyc gaz. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. Nakładać ciasto łyzka lub szprycą z największym otworem na papier do pieczenia na blasze. Zachować odstępy bo ptysie urosną. Piec ok 30 min. w 190-200 st.C . Nie otwierać przez ten czas piekarnika. Wyjac gorące przekroic nozem. Niech przestygną.

Mi wyszło 24 sztuki. Ptysie o roznym rozmiarze. Ale nastepny razem bedzie lepiej. W kazdym razie efekt super, rodzinka spałoszowała. Ledwo zdazyłam cyknąc zdjęcie.

W międzyczasie. Żelatyne zalać odrobiną wody. Truskawki zmiksowac z cukrem. Żelatyne podgrzac, do rozpuszczenia sie i wlac do truskawek. Odstawic na 15 minut do lodówki. Śmietane ubić wg wskazań z fixem. Wymieszac truskawki ze śmietana. Nadkładac na ptysie, gotowe ptysie posypac cukrem pudrem.