SUPERPRZEPIS

Ptysie z truskawkami

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 32
Ptysie z truskawkami

Ptysie które pamiętam z dzieciństwa z mojej ulubionej cukierni. Uwielbiałam je, ale prawda jest taka że na pólkach nic nie było więc się nimi zajadałam. Robi się je szybko, ciasto jest proste do zrobienia. Polecam jak chcemy zaskoczyć gości.

Składniki:

Ptysie z truskawkami

 

  • ptysie:

 

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z truskawkami

ETAP 1:

Ptysie z truskawkami
Do garnka wlewam zimną wodę dodaję masło i roztapiam

Do garnka wlewam wodę dodaję masło i rozpuszczam na gazie.

ETAP 2:

Ptysie z truskawkami
do masła dodaję mąkę i mieszam bardzo szybko

do gotującego wsypuję mąkę i mieszam energicznie drewnianą łyżką aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od garnka. Zdejmuję z gazu i studzę.

Do zimnego ciasta wbijam jajko, dodaję sól i miksuję, jak się połączą dodaję następne jajko i miksuję.

ETAP 3:

Ptysie z truskawkami
szprycą wyciskam ciasto na papier do pieczenia

Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia na blaszkę robiąc ruchy ślimaka, na środku staram się żeby była większa górka.

ETAP 4:

Ptysie z truskawkami
ptysie po upieczeniu studzę i dopiero wtedy kroję

Ptysie nie mogą być płaskie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni i piekę 25 minut. Wyszło 6 sztuk

Do śmietany schłodzonej dodaję cukier i ubijam na sztywno. Zimne ptysie kroję na pół, wyciskam do nich śmietanę, dodaję truskawki i mango.Posypuję cukrem pudrem.