Sposób przygotowania:
Ptysie z truskawkamiETAP 1:
Do garnka wlewam wodę dodaję masło i rozpuszczam na gazie.
ETAP 2:
do gotującego wsypuję mąkę i mieszam energicznie drewnianą łyżką aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od garnka. Zdejmuję z gazu i studzę.
Do zimnego ciasta wbijam jajko, dodaję sól i miksuję, jak się połączą dodaję następne jajko i miksuję.
ETAP 3:
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia na blaszkę robiąc ruchy ślimaka, na środku staram się żeby była większa górka.
ETAP 4:
Ptysie nie mogą być płaskie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni i piekę 25 minut. Wyszło 6 sztuk
Do śmietany schłodzonej dodaję cukier i ubijam na sztywno. Zimne ptysie kroję na pół, wyciskam do nich śmietanę, dodaję truskawki i mango.Posypuję cukrem pudrem.
Magdalena88
niezły kąsek
marcinka