Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Truskawkowe ptysie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo apetyczne ptysie truskawkowe, idealne do porannej kawusi.

Truskawkowe ptysie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe ptysie

 

  • Ciasto:
  • 1/2 szkl wody
  • 5 dkg masła
  • 10 dkg mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • Krem truskawkowy:
  • 1,5 szkl śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 op galaretki truskawkowej
  • 1/2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • kilka sztuk świeżych truskawek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Truskawkowe ptysie
Wodę zagotowujemy z masłem. Do rozpuszczonego w wodzie masła przesiewamy mąkę. Ciasto zaparzamy około 5 minut na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy wbijamy po jednym jajku, miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem nakładamy niewielkie porcje ciasta. Pieczemy 20 minut w temp. 220 stopni. Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1 szkl wrzątku. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Nakładamy troszeczkę kremu, następnie kładziemy połówkę truskawki i znów porcję kremu. Przykrywamy i oprószmy cukrem pudrem.
Truskawkowe ptysie
Wodę zagotowujemy z masłem. Do rozpuszczonego w wodzie masła przesiewamy mąkę. Ciasto zaparzamy około 5 minut na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy wbijamy po jednym jajku, miksujemy.
Truskawkowe ptysie
Ciasto przekładamy do szprycy. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem nakładamy niewielkie porcje ciasta. Pieczemy 20 minut w temp. 220 stopni.
Truskawkowe ptysie
Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1 szkl wrzątku. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy.
Truskawkowe ptysie
Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Nakładamy troszeczkę kremu, następnie kładziemy połówkę truskawki i znów porcję kremu. Przykrywamy i oprószmy cukrem pudrem.