Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ptysiowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz przepisu na nietypowe ciasto, które przygotujesz szybko, a co najważniejsze bez pieczenia, oto przepis dla Ciebie. Ciastem tym zaskoczysz gości, którzy nie skończą na jednym kawałku.

Ptysiowe ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ptysiowe ciasto

 

  • 100 g groszku ptysiowego
  • 460 g masy kajmak
  • 520 g serka Danio waniliowego
  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 410 g dżemu brzoskwiniowego
  • 80 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Ptysiowe ciasto

I

Ptysiowe Ciasto
Przygotowanie spodu ciasta, mieszamy groszek ptysiowy z masą kajmak.

1. Galaretki rozpuszczam w jednej szklane gorącej wody, studzę.
2. Połowę groszku ptysiowego mieszam z masą kajmak i układam na dnie formy.

II

Ptysiowe Ciasto
Przygotowanie masy z serków danio, śmietany oraz galaretek.

3. Odlewam trzy łyżki śmietany, resztę ubijam mikserem. Dodaję stopniowo serki Danio, następnie wlewam ostudzone galaretki, cały czas miksując.
4. Masę z serków Danio, wykładam na groszek ptysiowy z masą kajmak.

III

Ptysiowe Ciasto
Smarowanie dżemem i układanie groszku ptysiowego.ukłdanie

5. Następnie smaruję masę dżemem brzoskwiniowym i układam pozostały groszek ptysiowy.

IV

Ptysiowe Ciasto
Przygotowanie polewy

6. Czekoladę rozpuszczam w rondelku z trzema łyżkami śmietany i polewam wierzch ciasta.
7. Chłodzę w lodówce dwie godziny.

V

Ptysiowe Ciasto

8. Gotowe.
9. Smacznego.