WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Napoleonka na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Napoleonka na herbatnikach to klasyczne ciasto z kremem budyniowym domowej roboty, proste, szybkie do zrobienia i bardzo smaczne.

Napoleonka na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napoleonka na herbatnikach

 

  • herbatniki (u mnie wyszło dokładnie 44 szt.)
  • 1l mleka 3/2%
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 duży cukier waniliowy (32g)
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Napoleonka na herbatnikach

ETAP 1:

Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników wykorzystując połowę ciastek.

3szkl. mleka zagotować z cukrami i masłem. Resztę mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i gotować do zgęstnienia mieszając cały czas.

Gotowy budyń wylać na herbatniki. Na wierzchu ułożyć pozostałe ciastka. Ja na wierzchu kładę drewnianą deskę do krojenia aby ciastka nie "wstawały". Po wystygnięciu ciasto schować do lodówki.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Napoleonka na herbatnikach
Górna warstwa herbatników ułożona na kremie budyniowym
Napoleonka na herbatnikach
Ugotowany domowy budyń wyłożony na herbatniki
Napoleonka na herbatnikach
Domowy budyń waniliowy po ugotowaniu w garnku
Napoleonka na herbatnikach
mąki zmiksowane z żółtkami i resztą mleka