Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 764]

Świąteczny śliwkowy piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smak tego piernika przypomina smak pierniczków Alpejskich, a zapach pieczenia unosi się po całym domu i wprowadza Nas w świąteczny nastrój

Świąteczny śliwkowy piernik

Składniki:

Świąteczny śliwkowy piernik

 

  • Składniki na ciasto:
  • 4 szk., mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 2 szk. mleka
  • 2 szk. cukru
  • 280 g powideł śliwkowych
  • Składniki na masę:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Składniki na polewę:
  • 160 g czekolady mlecznej
  • ½ szk. śmietany 30 %
  • 100 g śliwek suszonych

Sposób przygotowania:

Świąteczny śliwkowy piernik

I

Sposób przygotowania ciasta:
1. Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
2. Margarynę rozpuszczam i studzę.
3. Jajka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
4. Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
5. Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
6. Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 °C.
7. Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.

II

Świąteczny Śliwkowy Piernik
Przygotowanie masy z mascarpone, śmietany powideł.,

Sposób przygotowania masy:
1. Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
2. Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.

III

Świąteczny Śliwkowy Piernik
Przygotowanie polewy oraz śliwek.

Sposób przygotowania polewy:

1. Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
2. Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
3. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.

IV

4. Gotowe.
5. Smacznego