Sposób przygotowania:
Świąteczny śliwkowy piernikI
Sposób przygotowania ciasta:
1. Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
2. Margarynę rozpuszczam i studzę.
3. Jajka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
4. Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
5. Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
6. Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 °C.
7. Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.
II
Sposób przygotowania masy:
1. Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
2. Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.
III
Sposób przygotowania polewy:
1. Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
2. Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
3. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
IV
4. Gotowe.
5. Smacznego