Sposób przygotowania:
Świąteczny śliwkowy piernikI
Sposób przygotowania ciasta:
1.	Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
2.	Margarynę rozpuszczam i studzę.
3.	Jajka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
4.	Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
5.	Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
6.	Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 °C.
7.	Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.
II
 
Sposób przygotowania masy:
1.	Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
2.	Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.
III
 
Sposób przygotowania polewy:
1.	Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
2.	Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
3.	Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
IV
4.	Gotowe.
5.	Smacznego
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
