Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Cynamonowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cynamonowa szarlotka jest ciastem łatwym i prostym. Przygotowanym trochę w stylu amerykańskim, a'la tarta. Z charakterystyczna kratką.

Cynamonowa szarlotka

Składniki:

Cynamonowa szarlotka

na ciasto kruche

na mus jabłkowy

doatkowo

  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Cynamonowa szarlotka
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez dwie godziny. Dzielimy na dwie połowy. Większą połowę wąłkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Podpiekamy przez 15 minut w 170 stopniach.

Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy wraz z cukrem przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.

Na podpieczony spód ciasta wykładamy mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na cieście. Ciasto piekę przez 65 minut w 175 stopniach. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.