Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Puchatek z jagodami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Okrzyknięte przez córkę najlepszym ciachem na świecie ;) Puszyste, lekkie, z jagodami, czy trzeba bardziej zachęcać? ;)

Puchatek z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puchatek z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Puchatek z jagodami
Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Na wysokich obrotach miksera ubić je na puszystą jasną masę. Wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Na koniec wlać olej (można użyć stopionego masła lub margaryny) i zmiksować na niskich obrotach.

Jagody umyć, osączyć na durszlaku. Wyłożyć na ręcznik papierowy i osuszyć. Ciasto wyłożyć do formy (18x28cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Po wierzchu rozsypać jagody.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem
Puchatek z jagodami
jajka w całości wbić do miski i ubić z cukrem na puszysto
Puchatek z jagodami
wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem i zmiksować
Puchatek z jagodami
wlewać olej cienką strużką i zmiksować dokładnie
Puchatek z jagodami
ciasto wyłożyć do formy, posypać jagodami po wierzchu

Tagi:

jajko jajka