WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Bakaliowe kulki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo zdrowy deser. Bakaliowe kuleczki bez cukru, z dodatkiem kakao stanowią idealny zamiennik słodyczy.

Bakaliowe kulki

Składniki:

Bakaliowe kulki

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowe kulki

Przygotowanie

Bakaliowe kulki
Do kulek możemy użyć też innych bakalii.

Orzechy, migdały, śliwki, daktyle, żurawinę, rodzynki i wiórki kokosowe umieszczany w misie malaksera, dodajemy kakao i rozdrabniamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Dodatki

Bakaliowe kulki
Dla dorosłych można też dodać odrobinę alkoholu.

Masa powinna być dość wilgotna i dać się formować. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy trochę wiórek, jeśli za gęsta, kilka śliwek i jeszcze raz mieszamy.

Formowanie

Bakaliowe kulki
Kulki bakaliowe można praktycznie od razu podawać.

Mokrymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na papierze do osuszenia. Możemy polać je roztopioną czekoladą lub otoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych.