ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Morelowe ciasto kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, łatwe, szybkie ciasto kakaowe z dużą ilością moreli, ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, aromatyczne.

Morelowe ciasto kakaowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Morelowe ciasto kakaowe

 

  • jajka 5 sztuk,
  • palma miękka 15 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • kakao 1/2 szklanki,
  • morele 80 dag,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Morelowe ciasto kakaowe
Miękki tłuszcz, cukier, jajka, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto w formie rozsmarować i poukładać gęsto morele bez pestek pokrojone na ćwiartki.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Morelowe ciasto kakaowe
Ciasto jest bardzo łatwe i zawsze się udaje.
Morelowe ciasto kakaowe
Składniki użyć o pokojowej temperaturze.
Morelowe ciasto kakaowe
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Morelowe ciasto kakaowe
Morele bez pestek pokroić na ćwiartki.
Morelowe ciasto kakaowe
Morelowe ciasto kakaowe