Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie weekendowe śniadanie a może deser - nie ważne kiedy jedzony pudding z nasionami chia, borówkami i chrupiącymi wiórkami kokosowymi zawsze zachwyci swoim smakiem każdego, polecam :D

Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa

 

  • ¼ szklanki nasion chia
  • 2/3 szklanki mleka
  • 200 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki miodu
  • ½ szklanki borówki amerykańskiej
  • ½ szklanki jeżyn
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • Kilka listków mięty lub melisy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa
Mleko mieszamy w miseczce razem z jogurtem i miodem. Kiedy wszystkie składniki się połączą wsypujemy nasiona chia – mieszamy raz jeszcze bardzo dokładnie i wstawiamy wszystko do lodówki na 4-6 godzin a najlepiej na całą noc.

Borówki jeżyny płuczemy, odsączamy na sitku i mieszamy.

Wiórki kokosowe prażymy na patelni aż nabiorą pięknego złotego koloru.

Kiedy nasiona napęcznieją – mieszamy raz jeszcze i nakładamy po 1 łyżce do 4 szklanek. Na masę kładziemy po porcji owoców, na nie kładziemy następną porcję puddingu i znowu owoce. Posypujemy wszystko prażonymi wiórkami, dekorujemy owocami listkami mięty. Przed podaniem deser możemy jeszcze schłodzić, smacznego :D
Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa
Mleko mieszamy w miseczce razem z jogurtem i miodem.
Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa
Kiedy wszystkie składniki się połączą wsypujemy nasiona chia – mieszamy raz jeszcze bardzo dokładnie i wstawiamy wszystko do lodówki na 4-6 godzin a najlepiej na całą noc.
Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa
Wiórki kokosowe prażymy na patelni aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa
Kiedy nasiona napęcznieją – mieszamy raz jeszcze i nakładamy po 1 łyżce do 4 szklanek. Na masę kładziemy po porcji owoców, na nie kładziemy następną porcję puddingu i znowu owoce. Posypujemy wszystko prażonymi wiórkami, dekorujemy owocami listkami mięty.

Tagi:

pudding chia