mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Pudding chlebowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taki pudding to doskonałe wykorzystanie kilkudniowego pieczywa:)

Pudding chlebowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pudding chlebowy

 

  • około 250 g czerstwego pieczywa (u mnie kilkudniowa bagietka pszenna)
  • masło
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki cukru (w zależności czy pieczywo jest słodkie czy nie)
  • 100 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki grubego brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Pudding chlebowy
Piekarnik nagrzewam do 180*C. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. 3/4 pieczywa kroję w kromki. Każdą kromkę smaruję z jednej strony masłem. Resztę pieczywa kruszę na dno naczynia. Następnie posypuję namoczonym w wodzie rodzynkami. Na nich układam kromki bagietki masłem do dołu - tak jak przewrócone domino.
Jajko, żółtka i cukier miksuję razem, dodaję do nich mleko i śmietankę, miksuję. Płynną masą stopniowo zalewam ułożone w naczyniu pieczywo - tak aby pieczywo zdążyło wchłonąć płyn.
Wierzch posypuję cukrem i startym cynamonem. Piekę przez około 40-45 minut w 180*C.
Pudding chlebowy
Kilkudniową bageitkę kroję w kromki i smaruję masłem
Pudding chlebowy
Dno żaroodpornego naczynia wysypuję pokruszonym pieczywem
Pudding chlebowy
Układam na nim posmarowane masłem kromki, posypuję rodzynkami