agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

pudding z czerstwego pieczywa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pudding z czerstwego pieczywa

pudding  z czerstwego pieczywa

Składniki:

pudding z czerstwego pieczywa

 

  • Pszenne czerstwe pieczywo 40 g
  • Cukier 20 g
  • Mleko 100 g
  • Margaryna 10 g
  • Jajko 1 sztuka
  • Syrop owocowy 30 g

 

Sposób przygotowania:

pudding z czerstwego pieczywa
Pieczywo namoczyć w ciepłym mleku, dodać część margaryny i cukier. Oddzielić żółtko od białka, żółtko dodać do bułki i rozmieszać, z białka ubić pianę, ubita pianę dodać do masy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, na powierzchni położyć pozostałą margarynę, wstawić do piekarnika i upiec. Przy podaniu polać syropem owocowym.