Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pudding ryżowo-kokosowy z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser w azjatyckim stylu. Jako że był on przeznaczony m.in. dla mojego rocznego synka, nie dałam cukru, a w roli słodzika wystąpił dojrzały banan. W wersji dla dorosłych do deseru można dodać cukier.

Pudding ryżowo-kokosowy z mango Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pudding ryżowo-kokosowy z mango

 

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 100 ml mleka krowiego
  • pół dojrzałego, słodkiego, dużego banana
  • 1 duże lub 2 małe, dojrzałe, słodkie mango

Sposób przygotowania:

Pudding ryżowo-kokosowy z mango
Mleko kokosowe i krowie wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy ryż jaśminowy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut, mieszając, aż ryż będzie mięciutki. Dodajemy banana i blendujemy.

Mango kroimy na połówki, wyrzucamy pestkę, obieramy. Owoc kroimy w kostkę.

Pudding przekładamy do miseczek. Do każdej porcji puddingu dodajemy mango.
Pudding ryżowo-kokosowy z mango
Mleko kokosowe i krowie zagotowujemy, dodajemy ryż