Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 785]

Pudding z perełek tapioki z konfiturą truskawkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pudding jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Taki deser nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej.

Pudding z perełek tapioki z konfiturą truskawkową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pudding z perełek tapioki z konfiturą truskawkową

 

  • 1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml)
  • 3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru (lub według smaku)
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • konfitura truskawkowa

Sposób przygotowania:

Pudding z perełek tapioki z konfiturą truskawkową

Namaczanie:

Pudding z perełek tapioki z konfiturą truskawkową
Można też użyć mleka kokosowego lub dowolnego roślinnego.

Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka i wlać mleko.
Całość odstawić na godzinę.

Gotowanie:

Pudding z perełek tapioki z konfiturą truskawkową
Ugotowane perełki powinny być miękkie i przezroczyste.

Do perełek z mlekiem dodać cukier oraz sól.

Gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut - aż perełki będą miękkie i przezroczyste.

Podanie:

Pudding z perełek tapioki z konfiturą truskawkową
Pudding przed podaniem powinien być schłodzony.

Pudding przelać do szklaneczek i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.

Podawać z konfiturą.

Tagi:

deser