Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pudding z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy zostają mi czerstwe bułki, przygotowuję z nich puddingi. Dzieci bardzo je lubią, a ja cieszę się, że bułki się nie marnują :)

Pudding z sosem truskawkowym

Składniki:

Pudding z sosem truskawkowym

 

  • 3/4 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego
  • 125 g mascarpone
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki brązowego cukru
  • 4 czerstwe bułki kajzerki
  • 50 dkg świeżych truskawek
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Pudding z sosem truskawkowym

Etap 1

Pudding z sosem truskawkowym
Jajka roztrzepane z cukrem waniliowym i brązowym cukrem.

Jajka wbić do miski, roztrzepać z brązowym cukrem i cukrem waniliowym.

Etap 2

Pudding z sosem truskawkowym
Mleko gotowane z mascarpone i mlekiem zagęszczonym.

Mleko, mleko zagęszczone i mascarpone zagotować cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.

Etap 3

Pudding z sosem truskawkowym
Gorący płyn dolany do ubitych z cukrem jajek.

Do jajek stopniowo dolewać po trochu gorącego płynu i cały czas mieszać. Wszystko przelać z powrotem do garnka.

Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut cały czas ubijając trzepaczką.

Etap 4

Pudding z sosem truskawkowym
Pokrojone czerstwe bułki przełożone do naczynia do zapiekania.

Bułki pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia do zapiekania.

Etap 5

Pudding z sosem truskawkowym

Zalać je gorącą masą jajeczno-mleczną, wymieszać i odłożyć na ok. pół godziny. Po tym czasie pudding wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.

Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Etap 6

Pudding z sosem truskawkowym

Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować blenderem, dosłodzić do smaku cukrem.

Etap 7

Pudding z sosem truskawkowym

Upieczony pudding podzielić na porcje, polać sosem truskawkowym i podawać.

Tagi:

deser owoce