Sposób przygotowania:
,,Pufki ziemniaczane,,
Obrać i umyć ziemniaki ( najlepiej by były duże ) . Pokroić na ćwiartki lub ósemki ( takie grubaśne frytki).Włożyć do garnka - zalać wodą tak by je przykryła .Wsypać sól. Zostawić tak na godzinę. Mokre wsypać do ActiFry odcedzić i wysypać na ściereczkę ale nie obsuszać dokładnie ). Posypać pieprzem cytrynowym .Piec przez 30 minut bez skrapiania olejem .Otworzyć ActiFry - skropić ziemniaki wodą i włączyć jeszcze na 2 minuty . Z ziemniaków robią się takie śmieszne ,, poduszeczki" tak jak by wierzchnia warstwa odkleiła się od miąższu . W środku są miękkie , a na wierzchu chrupkie. W zależności od potrzeb i upodobania możemy po upieczeniu posypać ziołami , podać z dipami, ketchupem lub jako dodatek do II Dania , czy same z miską surówki . Jeśli ktoś chce może po upieczeniu jeszcze posolić. * Podobnie można zrobić ziemniaki w piekarniku - upiec - a potem skropić wodą i zaparować przez 2 minuty przykryte folią aluminiową.