Mirka227

Mirka227

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Pulchna szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

I jeszcze jedna szarlotka - zdążysz, zanim wejdą goście...

Pulchna szarlotka

Składniki:

Pulchna szarlotka

 

  • 1 kg jabłek / ewent. 1 duży słoik tartych
  • 5 jajek
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka KASI
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki kartoflanki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Pulchna szarlotka
Obrane i pokrojone jabłka przesmażyć z 0,5 szklanki cukru, cukrem waniliowym, ostudzić, do zimnych dodać kisiel w proszku.Jajka ubić ze szklanką cukru do białości, połączyć delikatnie ze zmieszanymi z proszkiem mąkami. margarynę rozpuścić i gorącą dodać do masy jajecznej. Połowę wyłożyć na przygotowaną blaszkę i podpiec, następnie na to wyłożyć przygotowane jabłka, przykryć pozostałym ciastem. Piec 45 minut w 180'C. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem SMACZNEGO!