Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie chrzanowym
Mięso mielone mieszamy dokładnie z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem żółtkiem i odciśniętą bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę i kostką bulionową. Wrzucamy pulpeciki i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy je na talerz. Śmietanę mieszamy z mąką. Do bulionu pozostałego po gotowaniu pulpecików dodajemy chrzan. Kolejno dodajemy śmietanę z mąką i mieszamy dokładnie. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku przyprawami. Sos chwilę gotujemy, następnie dodajemy pulpeciki i mieszamy. Podajemy z ryżem pełnoziarnistym. Smacznego ;)
julcia12437
misia5
Przecież przypraw używa się do smaku, więc każdy dodaje ich tyle, by nie zabić smaku potrawy. Nie wszyscy walą po łyżce soli i pieprzu.
zbysiowa
Julcia, czytaj ze zrozumieniem, podany jest przepis na pulpeciki z sosem, i jest bardzo dobrze opisany, a ryż jest tylko dodatkiem, zamiast np ziemniaków, więc ugotuj ile zjesz :) Przypraw nie da się określić co do grama, dodajemy je wg własnego smaku...
Cukiereczek13
Netka