WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pulpeciki w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Malutkie, wieprzowe pulpeciki w aromatycznym sosie z kurkami i szalotką. Podawane z ziemniakami, idealny jesienny obiad.

Pulpeciki w sosie kurkowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie kurkowym

Pulpeciki

Sos

  • ok 2 litry bulionu lub wody
  • 0,5 kg kurek
  • 0,5 pęczka szalotki
  • sól i pieprz
  • olej do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie kurkowym

Mięso

Pulpeciki w sosie kurkowym
Masa na pulpeciki powinna być dość zwarta i klejąca.

Do mięsa dodajemy tartą bułkę, jajka, posiekaną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wyrabiamy, w miarę potrzeby dolewamy odrobinę mleka.

Kurki

Pulpeciki w sosie kurkowym
Kurki podsmażamy razem z szalotką na oleju.

Oczyszczone kurki drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno szalotkę i wrzucamy grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem, chwilę podsmażamy.

Pulpeciki

Pulpeciki w sosie kurkowym
obtoczone w mące pulpeciki, by się nie skleiły.

Z masy mięsnej formujemy bardzo małe pulpeciki i obtaczamy je w mące.

Gotowanie

Pulpeciki w sosie kurkowym
Sos możemy jeszcze zabielić śmietaną przed podaniem.

Pulpeciki po kolei wrzucamy na gotujący się bulion lub wodę, zagotowujemy i przekładamy do nich podsmażone grzyby. Doprawiamy wg potrzeb i gotujemy, aż mięso będzie odpowiednio ugotowane, często mieszając.