2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1482]

Karkówka wieprzowa z borowikami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 650
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne jesienne danie obiadowe z darami lasu-borowikami, prezentuje i smakuje wyśmienicie. polecam podawac z ziemniakami.

Karkówka wieprzowa z borowikami

Składniki:

Karkówka wieprzowa z borowikami

 

  • 6 grubych plastrów chudej karkówki
  • 40 dag świeżych borowików (poza sezonem używamy mrożonych)
  • 15 dag sera gouda
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia
  • Sól himalajska do smaku
  • Szczypta pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka wieprzowa z borowikami

ETAP 1:

Karkówka wieprzowa z borowikami
Karkówkę nacieramy przyprawami z każdej strony

Plastry karkówki nacieramy przyprawami wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem z każdej strony. Układamy w suchym naczyniu żaroodpornym.

ETAP 2:

Karkówka wieprzowa z borowikami
Grzyby z cebulą chwilę dusimy razem na patelni

Obraną cebulę siekamy nożem. Borowiki kroimy w grubsze kawałki.

Na patelni szklimy cebulę, dodajemy grzyby i chwilę smażymy około 5 minut, wykładamy na mięso.

ETAP 3:

Karkówka wieprzowa z borowikami
Przed pieczeniem smarujemy majonezem i ketchupem posypujemy serem.

Smarujemy ketchupem i majonezem . Posypujemy tartym serem żółtym. Całość pieczemy 1,5 godziny w temp 180*c na grzaniu góra dół.

Przed wyjęciem mięso sprawdzamy widelcem, powinno być miękkie.

Podajemy z ziemniakami.

Smacznego!