Sposób przygotowania:
Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkamiprzygotowanie grzybów
Podgrzybki oczyścić i pokroić w plastry.
przygotowanie grzybów cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie grzybów cd
Na patelni rozgrzać olej, dodać grzyby i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem do smaku i usmażyć.
przygotowanie pieczywa
Czerstwy chleb i bułki zalać wodą i namoczyć.
przygotowanie pieczywa cd
Namoczone pieczywo dokładnie odcisnąć z wody i rozdrobnić.
przygotowanie kotletów
Żółtka oddzielić od białek. Do dużej miski włożyć rozdrobnione pieczywo, dodać podgrzybki, żółtka i przyprawy. Całość wymieszać.
przygotowanie kotletów cd
Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać. Gotową masę włożyć do pojemnika, przykryć i włożyć do lodówki na godzinę.
przygotowanie kotletów cd
Po wyjęciu z lodówki formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obydwu stron.
przygotowanie kotletów cd
Kotlety podałam z sosem grzybowym. Smacznego!