eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1774]

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

U mnie w domu nic się nie marnuje, więc wykorzystałam czerstwy chleb i bułki. Przygotowałam kotlety chlebowe z podgrzybkami.

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami

Składniki:

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami

grzyby

pieczywo

  • 2 duże czerstwe bułki
  • czerstwy chleb - około 1 średni bochenek

pozostałe składniki

  • 5 jajek
  • olej do smażenia

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami

przygotowanie grzybów

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami
Oczyszczone podgrzybki pokroić w plasterki.

Podgrzybki oczyścić i pokroić w plastry.

przygotowanie grzybów cd

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę...

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie grzybów cd

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami

Na patelni rozgrzać olej, dodać grzyby i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem do smaku i usmażyć.

przygotowanie pieczywa

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami
Zalać wodą i namoczyć czerstwy chleb i bułki.

Czerstwy chleb i bułki zalać wodą i namoczyć.

przygotowanie pieczywa cd

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami

Namoczone pieczywo dokładnie odcisnąć z wody i rozdrobnić.

przygotowanie kotletów

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami

Żółtka oddzielić od białek. Do dużej miski włożyć rozdrobnione pieczywo, dodać podgrzybki, żółtka i przyprawy. Całość wymieszać.

przygotowanie kotletów cd

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami

Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać. Gotową masę włożyć do pojemnika, przykryć i włożyć do lodówki na godzinę.

przygotowanie kotletów cd

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami

Po wyjęciu z lodówki formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obydwu stron.

przygotowanie kotletów cd

Kotlety chlebowe Eli z podgrzybkami

Kotlety podałam z sosem grzybowym. Smacznego!