Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1144]

Pulpeciki z indyka z komosą ryżową i pestkami dyni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja córka i ja uwielbiamy wszelkie pulpeciki, dlatego często bywają w naszym domu. Jednak staram się, aby nie były one monotonne, a urozmaicone i pełne wartościowych składników.

Pulpeciki z indyka z komosą ryżową i pestkami dyni

Składniki:

Pulpeciki z indyka z komosą ryżową i pestkami dyni

Około 10 pulpecików w zależności od wielkości:

  • 250 g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne)
  • 1/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (1 szklanka = 250 ml)
  • 4 łyżeczki zmielonych pestek dyni
  • 1 jajko
  • 1 ugotowana marchewka (mała)
  • 1/3 pora (małego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • mąka do obtaczania pulpetów

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z indyka z komosą ryżową i pestkami dyni

Przygotowanie skłodników:

Pulpeciki z indyka z komosą ryżową i pestkami dyni
Komosę ryżową można ugotować poprzedniego dnia.

Komosę ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu i ostudzić.

Natomiast marchew należy zetrzeć dużych oczkach tarki, pora pokroić w małą kostkę, a czosnek drobniutko posiekać.

Masa:

Pulpeciki z indyka z komosą ryżową i pestkami dyni
Masa a pulpeciki powinna być indywidualnie doprawiona.

Wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać.

Całość doprawić według własnego smaku.

Formowanie:

Pulpeciki z indyka z komosą ryżową i pestkami dyni
Pulpeciki można robić o dowolnej wielkości.

Z masy uformować kulki - u mnie wielkością przypominające większy orzech włoski i osobno obtoczyć je w mące.

Gotowanie:

Pulpeciki z indyka z komosą ryżową i pestkami dyni
Często do wrzątku dodaję listki laurowe, ziele angielskie, domową vegetę i/lub odrobinę soli.

Pulpeciki ostrożnie wrzucić do wrzącej wody i gotować do 10 minut.