Sposób przygotowania:
Pulpety z indykaETAP 1:
Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Wbić jajko. Wsypać kaszę manną i bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Mięso wyrobić ręką na jednolitą masę.
Z mięsa odrywać małe porcje i formować z nich okrągłe pulpeciki. Pulpety obtaczać w mące. Do garnka włożyć pora, obraną pietruszkę i kilka różyczek kalafiora. Zalać wodą by wszystko przykryła. Dodać listek laurowy i gotować aż warzywa będą miękkie.
Następnie wyjąć listek i zblendować wszystko na gładki sos. Ponownie zagotować i wrzucić pulpeciki. Gotować ok. 15 minut. 2 łyżki śmietany, 2 płaskie łyżki mąki i 100 ml mleka wymieszać, zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu i przelać do garnka z pulpetami.
Dodać posiekany koperek (ok. 2-3 łyżki), doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
jagoda59
jagoda59
jagoda59