WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pulpety z indyka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne pulpeciki z indyka w sosie koperkowo - kalafiorowym na śmietanie. Idealne dla dzieci i dorosłych.

Pulpety z indyka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pulpety z indyka

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z indyka

ETAP 1:

Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Wbić jajko. Wsypać kaszę manną i bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Mięso wyrobić ręką na jednolitą masę.

Z mięsa odrywać małe porcje i formować z nich okrągłe pulpeciki. Pulpety obtaczać w mące. Do garnka włożyć pora, obraną pietruszkę i kilka różyczek kalafiora. Zalać wodą by wszystko przykryła. Dodać listek laurowy i gotować aż warzywa będą miękkie.

Następnie wyjąć listek i zblendować wszystko na gładki sos. Ponownie zagotować i wrzucić pulpeciki. Gotować ok. 15 minut. 2 łyżki śmietany, 2 płaskie łyżki mąki i 100 ml mleka wymieszać, zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu i przelać do garnka z pulpetami.

Dodać posiekany koperek (ok. 2-3 łyżki), doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Pulpety z indyka
Pulpeciki z indyka w sosie po ugotowaniu jeszcze w garnku
Pulpety z indyka
Mięso zmielone i przyprawione gotowe do formowania pulpetów
Pulpety z indyka
Ulepione pulpeciki przed o panierowaniem w mące

Tagi:

danie mięso sos