Sposób przygotowania:
Pulpeciki ze szczupaka w sosie pomidorowym
Pulpety:
Szczupaka oczyszczamy i filetujemy. Mielimy przez maszynkę. Do masy rybnej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do gotującej się wody wrzucamy pulpeciki i gotujemy około 10-15 minut.
Sos:
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Marchewkę i pietruszkę obieramy myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oleju, zalewamy wodą i dusimy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, chwilkę dusimy.
Pulpeciki zalewamy gorącym sosem. Możemy do zrobić w słoiku. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Najlepiej smakują na zimno.
Smacznego;
Szczupaka oczyszczamy i filetujemy. Mielimy przez maszynkę. Do masy rybnej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do gotującej się wody wrzucamy pulpeciki i gotujemy około 10-15 minut.
Sos:
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Marchewkę i pietruszkę obieramy myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oleju, zalewamy wodą i dusimy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, chwilkę dusimy.
Pulpeciki zalewamy gorącym sosem. Możemy do zrobić w słoiku. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Najlepiej smakują na zimno.
Smacznego;