Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pulpety w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mój smak z dzieciństwa, bardzo lubiłam i lubię pulpety, ale najbardziej lubię w sosie pieczarkowym z ziemniaczkami.

Pulpety w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie koperkowym

 

  • mięso mielone - 500 g
  • cebula - 1 szt
  • jajko - 1 szt
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • woda
  • Sos koperkowy :
  • koperek - 1 pęczek
  • śmietana - ok 4 łyżki
  • kostka bulionowa drobiowa - 1
  • mąka - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól i pieprz. Cebulę obrać , zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do mięsa, dobrze wymieszać. Z masy mięsnej formować małe pulpeciki, obtaczać w mące. Do garnka wlać wodę, zagotować, dodać kostkę bulionową. Na gotującą się wodę, wrzucić pulpety, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut. Po zagotowaniu wyjąć pulpety i przygotować sos. Sos koperkowy: Koperek umyć, osuszyć, pokroić. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością wody, dodać śmietanę, wymieszać. Wlać do śmietany ciepłego wywaru, wymieszać, wlać do bulionu, zagotować. Na samym końcu dodać koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć pulpety do sosu. Smacznego ! 
Pulpety w sosie koperkowym
Mięso mielone wymieszane z pozostałymi składnikami
Pulpety w sosie koperkowym
Każdy z pulpetów został opanierowany w mące
Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety podczas gotowania w wodzie przez kilka minut
Pulpety w sosie koperkowym
Przygotowanie do pulpetów sosu koperkowego