kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne pulpety w sosie śmietanowym z dodatkiem startej marchewki. Polecam na obiad z ziemniakami.

Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką

Na pulpety :

Na sos :

  • 3 szklanki wody
  • 20 dag marchewek
  • 1/2 szkl słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej z czubkiem
  • kilka łyżek zimnej wody
  • domowa przyprawa do zupy

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy marchew i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Listki bazylii kroimy na drobno. Do miski wkładamy wszystkie składniki na pulpety i mieszamy.

Z masy mięsnej formujemy pulpety i wkładamy razem z marchewką do gotującej się wody, gotujemy około 20 minut.

W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę. 

Do garnka z pulpetami wsypujemy przyprawę i wlewamy śmietankę oraz wodę z mąką, zagotowujemy.
Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką
Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce do miski.
Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką
Wszystkie składniki na pulpety wkładamy do miski i mieszamy.
Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką
Z masy mięsnej formujemy zgrabne i nieduże pulpety.
Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką
Do gotującej się wody wkładamy startą marchewkę i pulpety.