Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie pomidorowym
1 Mięso połaczyć z jajkiem bułką tartą, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekaną cebulą, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
2 W garnku zagotować 1,5 l wody.
3 Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące.
4 Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety z każdej strony po czym włożyć je do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu.
5 Pod koniec c gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody.
6 Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować.
2 W garnku zagotować 1,5 l wody.
3 Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące.
4 Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety z każdej strony po czym włożyć je do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu.
5 Pod koniec c gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody.
6 Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować.