smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Pulpety w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyczne danie. Pulpety w sosie pomidorowym. Każdy ma swoją wersję, ale ja przedstawię moją. Polecam

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym
1 Mięso połaczyć z jajkiem bułką tartą, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekaną cebulą, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.

2 W garnku zagotować 1,5 l wody.

3 Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące.

4 Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety z każdej strony po czym włożyć je do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu.

5 Pod koniec c gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody.

6 Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować.