Hanuta

Hanuta

Kucharz
[Przepisów: 20]

Pulpety w sosie piwnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pulpety w sosie piwnym z kaszą

Pulpety w sosie piwnym

Składniki:

Pulpety w sosie piwnym

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • czerstwa bułka
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 0,5l piwa
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga pora
  • 1 łyżka masła
  • po łyżce mąki i musztardy
  • łyżka miodu sól, pieprz
  • pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie piwnym
Bułkę namoczyć, cebulęi połowe pietruszki drobno posiekać, dodać do mięsa. Wbić jajko, odciśniętą bułkę połowę posiekanej cebuli doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatałową.Wymieszać uformować pulpety. Marchewkę zetrzeć na tarcepore drobno posiekać. Na maśle zeszklić resztę cebuli posypać mąką - zasmażyć. Wlać bulion i piwo. Zagotować dodać marchew i pore, gotować 10minut. Na końcu dodać śmietanę musztardę natkę oraz miód do smaku. Pulpety włożyć do sosu. Gotować 15 minut. Podawać z kaszą. Smacznego