gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pulpety z sosem pomidorowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne pulpety wieprzowo - wołowe duszone w sosie pomidorowym. Idealne na danie obiadowe z dowolnymi dodatkami.

Pulpety z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpety z sosem pomidorowym

Pulpety

  • 1 kg mięsa wieprzowo - wołowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka majeranku,

Sos

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,

Sposób przygotowania:

Pulpety z sosem pomidorowym
Mięso łączymy z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mieszamy. Formujemy kulki wielkości mandarynki. Podsmażamy z każdej strony. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.

Warzywa podsmażamy na łyżce oleju. Zalewamy bulionem i chwilę dusimy, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i chwilkę dusimy, dodajemy pulpety i dusimy ok 20 minut. Podajemy z dowolnymi składnikami. Smacznego
Pulpety z sosem pomidorowym
Podsmażone pulpety dusimy w sosie pomidorowym.