Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zraziki z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zraziki z mielonej wieprzowiny z nadzieniem z wędzonki wiejskiej, ogórka kiszonego i sera wędzonego topionego.

Zraziki z mięsa mielonego

Składniki:

Zraziki z mięsa mielonego

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 4 duże plastry wędzonki wiejskiej
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 50 g sera wędzonego topionego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 kostka mięsna
  • 1 łyżka pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Zraziki z mięsa mielonego

Etap 1

Zraziki z mięsa mielonego
Jajko pokrojona cebula bułka tarta i przyprawy dodane do mięsa.

Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, przyprawę w płynie, pieprz i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Zraziki z mięsa mielonego
Wędzonka ser i ogórek ułożone na mięsnym placku.

Mięsną masę podzielić na 4 części. Każdą część mocno spłaszczyć.

Na każdym mięsnym placku ułożyć po plasterku wędzonki, kawałku sera i kawałku ogórka, zwinąć w ruloniki i uformować w duże, podłużne kotleciki.

Etap 3

Zraziki z mięsa mielonego
Przyprawione nadziane mięso rumienione na oleju.

Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać przyprawą do mięs, zrumienić z każdej strony.

Etap 4

Zraziki z mięsa mielonego
Kostka mięsna i woda dodane do zrumienionego mięsa.

Do mięsa dodać kostkę mięsną, wlać 1,5 szklanki wody. Dusić pod przykryciem po 10 minut z obu stron.

Etap 5

Zraziki z mięsa mielonego

Mąkę dokładnie rozmieszać z pół szklanki zimnej wody, zagęścić tym sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody.