Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pulpety w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klopsiki z marchewką gotowane i duszone w sosie pomidorowym. Mięso zrobione w taki sposób jest delikatne i smaczne.

Pulpety w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie

 

  • 600g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 1 kajzerka
  • mleko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • mąka
  • 2 marchewki

 

  • sos:
  • Vegeta
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie
Kajzerkę namoczyć w mleku. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i posiekać. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą kajzerkę , starte marchewki, cebulę i jajko. Całość wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku. Z masy formować nieduże kulki i obtaczać w mące. Nastawić wodę z masłem i Vegetą wrzucić mięsne kulki i gotować do miękkości. ( wody tyle aby tylko lekko przykryła mięso). Następnie mięso wyciągnąć , jeśli zostanie mało wody to dolać trochę, dodać posiekaną cebulkę , przecier pomidorowy gotować chwilę, dodać wodę wywieszaną z mąką zagotować doprawić i wrzucić pulpety dusić całość 10-15 minut. Przed wrzuceniem mięsa można zmiksować sos. 
Pulpety w sosie
Do mięsa mielonego dodać odciśniętą kajzerkę , starte marchewki, cebulę i jajko
Pulpety w sosie
Z masy formować nieduże kulki i obtaczać w mące
Pulpety w sosie
Ugotowane mięso wyciągnąć , jeśli zostanie mało wody to dolać trochę, dodać posiekaną cebulkę , przecier pomidorowy gotować chwilę, dodać wodę wywieszaną z mąką zagotować i doprawić
Pulpety w sosie
Wrzucić pulpety dusić całość 10-15 minut.