Sposób przygotowania:
Smaczne gołąbki
Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mielimy w maszynce mięso. Cebulę ścieramy na tarce. Mieszamy składniki, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wycinamy z kapusty głąb.
Nastawiamy wodę w dużym garnku, solimy. Wkładamy główkę kapusty i gotujemy przez kilka minut. Stopniowo zdejmujemy wierzchnie liście.
Nakładamy farsz na ostudzone liście i zawijamy gołąbki. Pozostałe liście kładziemy na dnie garnka.
Na nich układamy gołąbki, podlewamy wodą, solimy i dusimy je na małym ogniu przez około 60 minut.
Nastawiamy wodę w dużym garnku, solimy. Wkładamy główkę kapusty i gotujemy przez kilka minut. Stopniowo zdejmujemy wierzchnie liście.
Nakładamy farsz na ostudzone liście i zawijamy gołąbki. Pozostałe liście kładziemy na dnie garnka.
Na nich układamy gołąbki, podlewamy wodą, solimy i dusimy je na małym ogniu przez około 60 minut.