migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy nie mam pomysłu na obiad z mięsem mielonym to zazwyczaj robię pulpeciki. Można dodać rózne dodatki, które akurat mamy pod reką i mamy gotowy obiad w kilkanaście minut.

Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Mięso mielone z indyka przełożyć do miski. Dodać majeranek i kaszę mannę, sól i pieprz do smaku.

Masę dokładnie wyrobić i odstawić.

Pieczarki pokroić w grubsze plasterki.

Do garnka wlać wodę i zagotować.

Z mięsnej masy uformować pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać pokrojone pieczarki.

Przykryć i dusić całość aż pieczarki będą miękkie.

Śmietanę zahartować gorącym wywarem z pulpetów. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.

Gdy pieczarki będą miękkie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagęścić sos.

Sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Chwile jeszcze gotować aby sos zgęstniał.

Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pęczak i pikle w musztardzie.
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Mięso mielone z indyka przełożyć do miski. Dodać majeranek i kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić i odstawić.
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Pieczarki pokroić w grubsze plasterki i również odstawić.
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować pulpeciki i wrzucić na wrzątek.
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Gdy pieczarki będą miękkie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagęścić sos. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem.