Sposób przygotowania:
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Mięso mielone z indyka przełożyć do miski. Dodać majeranek i kaszę mannę, sól i pieprz do smaku.
Masę dokładnie wyrobić i odstawić.
Pieczarki pokroić w grubsze plasterki.
Do garnka wlać wodę i zagotować.
Z mięsnej masy uformować pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać pokrojone pieczarki.
Przykryć i dusić całość aż pieczarki będą miękkie.
Śmietanę zahartować gorącym wywarem z pulpetów. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Gdy pieczarki będą miękkie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagęścić sos.
Sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Chwile jeszcze gotować aby sos zgęstniał.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pęczak i pikle w musztardzie.
Masę dokładnie wyrobić i odstawić.
Pieczarki pokroić w grubsze plasterki.
Do garnka wlać wodę i zagotować.
Z mięsnej masy uformować pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać pokrojone pieczarki.
Przykryć i dusić całość aż pieczarki będą miękkie.
Śmietanę zahartować gorącym wywarem z pulpetów. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Gdy pieczarki będą miękkie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagęścić sos.
Sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Chwile jeszcze gotować aby sos zgęstniał.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pęczak i pikle w musztardzie.