Sposób przygotowania:
Pulpety z indyka w sosie pomidor-serowym
Mieso w razie koniecznosci rozmrozic i wlozyc do miski. Ser zólty drobno starkowac. Do miesa dodac sól i pieprz, jajo, 3 lyzki starkowanego zóltego sera i 2 lyzki kaszy, wymieszac. Uformowac male kulki. Cebule, czosnek i selera obrac, umyc,osuszyc i drobno pokroic. Na patelni rozgrzac 3 lyzki oleju i wrzucic pokrojone: cebule, seler i zabek czosnku, posypac cukrem, wymieszac i smazyc do zeszklenia cebuli. Dodac pomidory, 1,5 szklanki wody, sos sojowy, sól, papryke slodka, koncentrat, ocet balsamiczny, zagotowac. Ostroznie wrzucic kulki miesa tak, aby nie stykaly sie ze soba. Gotowac przez 25 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdyby sos byl zbyt gesty dodac 0,5 szklanki wody. Dodac posiekany zabek czosnku, sok z cytryny, kolendre, tymianek, oregano,sól i starty zólty ser. Energicznie wymieszac do rozpuszczenia sera i ostatecznie doprawic do smaku. Z podanych proporcji wyszlo mi 21 pulpecików wielkosci duzego orzecha wloskiego. Podawac z ziemniakami, ryzem lub makaronem.
luna
msewka
Ja mam podobnie.Pycha!
Paola
Szybki skok na sklepik, gdzie mielą mięso i ... tadam!
Wyszła pychota, podana z naturalnym ryżem i dużą ilością prostej surówki z kapusty pekińskiej i marchewki pomysłu mojej teściowej.
Mało pracy, świetny efekt. Piąteczka!