paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pieczone puree ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na pieczone na złoty kolor purre z ziemniaków z dodatkiem kminku świetne do dań z mięsem lub rybą.

Pieczone puree ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone puree ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Pieczone puree ziemniaczane
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Ugotowane ziemniaki wycedzić. Do jeszcze gorących ziemniaków włożyć masło i wbić żółtko.

Ziemniaki utłuc na gładką masę. Pozostawić do ostygnięcia.

Z zimnych ziemniaków formować kulki większe od orzechów włoskich i układać na natłuszczonej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w temperaturze około 200 stopni aż masa ziemniaczana nabierze złotego koloru. 
Pieczone puree ziemniaczane
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kminku.
Pieczone puree ziemniaczane
Do jeszcze gorących ziemniaków włożyć masło i wbić żółtko.
Pieczone puree ziemniaczane
Ziemniaki utłuc na gładką masę. Pozostawić do ostygnięcia.
Pieczone puree ziemniaczane
Z zimnych ziemniaków formować kulki większe od orzechów włoskich i układać na natłuszczonej blaszce

Tagi:

ziemniaki