mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Puree selerowe z bazylią i palonym masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Głównym składnikiem tego puree jest seler, a palone masło dodaje mu ciekawego smaku. Bardzo proste, ale niesamowicie pyszne. Polecam!

Puree selerowe z bazylią i palonym masłem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puree selerowe z bazylią i palonym masłem

 

Sposób przygotowania:

Puree selerowe z bazylią i palonym masłem
Ziemniak i seler obrałam, pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam mleko, wrzuciłam warzywa i uzupełniłam wodą, żeby warzywa były prawie całe pokryte. Gotowałam na małym ogniu, aż zmiękły, pod koniec gotowania posoliłam, a następnie zblendowałam na gładkie pure.

Pure doprawiłam pieprzem i gałką, wsypałam bazylię i krótko zmiksowałam. Masło roztopiłam, dalej podgrzewałam, aż zaczęło się palić i zmieniło kolor na brązowy. Masłem polałam puree.

Puree można podawać z pieczoną rybą lub kurczakiem, albo jako samodzielne danie.

Smacznego!
Puree selerowe z bazylią i palonym masłem
Puree selerowe z bazylią i palonym masłem- warzywa kroję w kostkę
Puree selerowe z bazylią i palonym masłem
Puree selerowe z bazylią i palonym masłem - podsmażam
Puree selerowe z bazylią i palonym masłem
Puree selerowe z bazylią i palonym masłem - wlewam mleko
Puree selerowe z bazylią i palonym masłem
Puree selerowe z bazylią i palonym masłem - miksuję blenderem